Maróz 2013 - spotykamy się w dniach 23-25 maja

XII Spotkanie Organizacji Działających na Obszarach Wiejskich odbędzie się w dniach 23-25 maja 2013 Marózie koło Waplewa.

Będziemy wspólnie szukać odpowiedzi na pytania o udział obywateli w  życiu publicznym:  jak być aktywnym obywatelem? Jak dobrze uczestniczyć w życiu publicznym?  Czym jest przestrzeń obywatelska i jak ją dobrze zagospodarować?

LOGO2013smallW ubiegłym  roku zajmowaliśmy się relacjami między organizacją pozarządową a lokalnym samorządem – podstawami komunikacji oraz prawa. W tym roku chcemy skupić się na przestrzeni pomiędzy samorządem a „poszczególnym” obywatelem. Uważamy, że przedstawiciele wiejskich organizacji są wyjątkowo świadomi idei obywatelstwa, i chcielibyśmy, aby potrafili oni zachęcić innych mieszkańców do aktywności, nie tylko w imię interesów konkretnej organizacji, ale wspólnoty jako całości.
Celem tegorocznego spotkania będzie pokazanie, jak zaangażowanie mieszkańców - członków wspólnoty lokalnej – obywateli w wiele spraw  dotyczących funkcjonowania wspólnoty i jej członków  przyczynia się do poprawy jakości życia (i sprawia, że dany  wspólnota rozwija się lepiej).

Zajmiemy się zagadnieniami ogólnymi takimi jak:  rola radnych, komunikacja obywateli z władzami samorządowymi oraz rola organizacji społecznych w tej komunikacji, dostęp do informacji publicznej czy konstruktywny potencjał tkwiący w sytuacjach konfliktowych. Pokażemy, jakie mechanizmy zawarte w obowiązującym prawie mogą wykorzystać obywatele, by  uczynić swój głos słyszalnym, by mieć  wpływ na decyzje lokalnych władz.
Do udziału w tegorocznym spotkaniu zapraszamy aktywnych obywateli, osoby, które mają chęć i widzą wartość w angażowaniu się w życie wspólnot, a nie zajmują się wyłącznie jednym wąskim (choćby i najważniejszym) problemem.

W lutym 2013 na stronie internetowej Fundacji Wspomagania Wsi oraz na Witrynie Wiejskiej umieścimy formularz zgłoszeniowy i wstępny program spotkania.

Organizatorami spotkania są Fundacja Wspomagania Wsi i Nidzicka Fundacja Rozwoju NIDA. Spotkanie współfinansowane jest przez Fundację Wspomagania Wsi i Polsko-Amerykańską Fundację Wolności.

marozbaner

Spotkanie objęte jest Honorowym Patronatem Prezydenta RP